Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek, kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbalara iner. Kasık kanalından geçerken beraberinde karın içi organların üzerini kaplayan periton adı verilen karın zarını da birlikte sürüklerler. Her 10 erkek çocuğundan dokuzunda bu zar kapanır, ancak birinde kapanmaz. İşte bu zarın kapanmadığı durumlarda, karın boşluğu ile skrotum adı verilen torbalar arasında bir kesecik oluşur ki biz buna kasık fıtığı adını veriyoruz. Ancak bu açıklık bazen karın içi organların geçmesine değil, sadece karın içindeki suyun geçmesine müsaade edecek kadar dar olabilir. Bu durumlarda da ortaya çıkan hastalığa hidrosel denir. Hidrosel de sadece karın içindeki su kasık kanalından aşağı geçer. Kasık kanalında ve/veya skrotumda şişlik oluşturur. Bazen de sıvı sadece kasık kanalında belirgindir. Yani hidrosel kesesinin üst ve alt kısımları kapanmış, sıvı sadece kanalın orta kesiminde hapsolarak kist halini almıştır. Muayenede yalnızca kasık kanalında bir kitle ele gelir. Ultrasonografide bu kitle dışı zarla kaplı bir su kesesi gibi görünür. Buna da kordon kisti denir. Aslında isimleri farklı olsa da oluşum mekanizmaları ve tedavileri birebir aynı olan iki hastalıktır. Komunike olmayan Hidrosel ve Testis Hidroseli bir yaşına kadar beklenir. Bunların %90’ı kendiliğinden geçer. Cerrahi bir müdahaleye gerek yoktur. Bir yaşından sonra hidrosel düzelmemişse hidroselektomi ameliyatı yapmak gerekir.
Dev bir hidrosel olan ve yapı itibariyle kum saatine benzeyen “Abdominoskrotal Hidroselde” karın içindeki zarda tümör geliştiği ve böbreğe bası yaparak üriner sistemde genişlemelere neden olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle şartların uygun olduğu anda bu hastaların ameliyat edilmesi gerekir. Kordon kistinin ise kendiliğinden geçmesi oldukça nadir olduğundan ve kasık kanalındaki oluşumlara basınç etkisi ile zarar verebilme olasılığı olduğundan 6 aylıktan sonra ameliyat edilmesi uygundur.
Cilt çizgilerine uygun ve külot çizgisinin altından yapılan 1,5-2 cm’lik bir kesiden kasık kanalına girilir. Testise giden sperm kanalı ve damarların ön-yan tarafından eldiven parmağı şeklindeki fıtık kesesi bulunur, içi kontrol edilir, boşsa burulur ve kasık kanalı içine girdiği bölgeden emilebilen dikişlerle bağlanarak, kese çıkartılır. Eğer kesenin içinde yerleşmiş organ varsa ve herhangi bir hasar görmemişse üzerinden bağlandıktan sonra karın içine itilir ve kasık kanalının karın içine girdiği bölge yine emilebilir dikişlerle kapatılır.
Ameliyat yaklaşık 30-60 dakika sürer. Günübirlik bir işlemdir, yani çocuk ameliyat olur ve aynı gün evine gidebilir, hastanede kalmasına gerek yoktur, günlük aktivasyonlar kısıtlanmaz. Şartlar uygunsa beraberinde sünnette yapılabilir.